یادداشت / “حسین جویان” به دنبال اهداف قیام عاشورا هستند
مدام این جمله دکتر علی شریعتی در ذهنم تکرار می شود که:” در زندگی طوری باش که آنان که خدا را نمی شناسند، با شناخت خدا را بشناسند.” و با خودم حساب کتاب می کنم که…
- مهناز روزبهانی
مدام این جمله دکتر علی شریعتی در ذهنم تکرار می شود که: “در زندگی طوری باش که آنان که خدا را نمی شناسند، با شناخت خدا را بشناسند.” و با خودم حساب کتاب می کنم که ما در کجای این دنیا قرار گرفته ایم؟ محرمی دیگر از راه رسید و بساط عزاداری سیّد و سالار شهیدان بر پا شد.
آیا مفهوم عظیم، الهی، ماندگار و متعالی محرم و واقعه عاشورا تنها در سیاهپوش کردن شهرهاست؟!
یاد جمله دیگری از شریعتی میافتم که میگفت: “دیدم عده ای مُرده متحرک را که بر یک زنده همیشه جاوید عزاداری می کنند!” این حکایت امروز من و شماست؛ بین “یا حسین” و “با حسین” فرق فقط یک نقطه است اما آن کجا حسین جو باشیم و در مسیرش قرار بگیریم، هدف را بشناسیم و به سمتش گام برداریم و آن کجا “حسین، حسین” لقلقه زبانمان باشد و نشانی مرام و مسلکش در زندگیمان گم شود.
امروز “حسین گویان” بسیار و “حسین جویان” واقعی کمیابند، ما راه را گم کرده ایم… عزاداری هایمان تصنعی و ظاهری شده و رنگ اختلاف و چشم و هم چشمی گرفته، چقدر در مراسم سینه زنی، روضه خوانی، حرکت دسته جات عزاداری، نذورات، سخنرانی ها، مداحی ها و… فلسفه قیام عاشورا و اهداف ابا عبدالله الحسین(ع) را در نظر داریم و رعایت می کنیم؟!
طی سال های اخیر رسوخ افکار و اعتقادات کفر آمیز در مداحی ها، استفاده از آلات موسیقی در مراسم عزاداری شهرهای بزرگ، حرکت زنان و بانوان جوان بدون رعایت شئونات اسلامی در پشت سر هیئت ها، اختصاصی کردن نذری امام حسین(ع) برای عده ای معدود، همگی باعث شده به نام سینه زنی زیر پرچم دین، به منافع شخصی، موقعیت و مقاممان بیاندیشیم و آخرت به حلقه مفقوده این داستان غم انگیز مبّدل گردد.
نکته مهم دیگر این است که برخی محرم و صفر را تنها گریستن و سیاهپوش شدن معنا می کنند در حالی که باید به عمق حرکت عظیم و تاریخ ساز اباعبدالله(ع) پی برد، تبیین و روشنگری اهداف و فلسفه این رخداد انسانی و معنوی، تأثیر شگرف آن در بقای اسلام و بصیرت افزایی در مورد سیره عملی امام حسین(ع) و یاران وفادارش، وظیفه متولیان فرهنگی جامعه است. دستگاه های اجرایی موظفند از موازیکاری بپرهیزند و با تجمیعی هدفمند در قالب ویژه برنامههای مناسبتی، نسل جوان کشور را با فرهنگ ناب عاشورا آشنا کنند.
در واقع انسان از طریق سیره و روش زندگی پیامبران و امامان می تواند آموزه های دینی را فرا گیرد و از همین دانش و آگاهی نسبت به خداوند متعال معرفت و شناخت پیدا کند.
لذا باید معارف اهل بیت(ع) به ویژه حوادث کربلا برای مردم تشریح و تبیین شود و در این راستا ایام محرم بهترین فرصت برای افزایش معرفت در دین است؛ هر اندازه زوایای مختلف وقایع کربلا برای مردم بیشتر شناسانده شود، معرفت در دین افزایش خواهد یافت.
در این میان مجالس عزاداری امام حسین(ع) پایگاهی برای وحدت و انسجام بین ملت است و باید از هر فرصتی برای تقویت وحدت و همدلی در جامعه استفاده کرد.
نباید فراموش کنیم رزمندگان این آب و خاک هشت سال تمام با تمسک و تأسی به امام حسین(ع) پای تمام آرمان ها و ارزش های اسلام و انقلاب ایستادند و دست یزیدیان زمانه را کوتاه کردند. در همین راستا امام خمینی(ره) تأکید داشتند: “عاشورا یک حادثه نیست، یک فرهنگ است، سیّد الشهدا از همان روز اول که قیام کردند، انگیزه شان اقامه عدل بود.” و رهبر معظم انقلاب نیز در همین زمینه فرمودند: “کربلا، الگوی همیشگی ماست، کربلا مثالی است برای اینکه در مقابل عظمت دشمن، نباید دچار تردید شد.”
ایشان در جای دیگری تأکید کردند: “پرچم عزای حسینی در دست هیئت های مذهبی است، پس همه باید مراقب آلوده شدن مراسم مذهبی به خرافات باشند.” امید است با چشمانی باز و دلی آگاه جزء پیروان صدیق حضرت باشیم.
مهناز روزبهانی
// انتهای پیام //