نهالستان قدس؛ پایلوت تولید نهال استان همدان/ گرمایش زمین باعث ایجاد بیماریهای نوظهور شده است
رئیس اداره آبخیزداری و منابع طبیعی ملایر گفت: ” نهالستان قدس ملایر” تنها نهالستان استان همدان به وسعت ۲۰ هکتار است که سالانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال در این نهالستان تولید میشود.
رئیس اداره آبخیزداری و منابع طبیعی ملایر گفت: ” نهالستان قدس ملایر” تنها نهالستان استان همدان به وسعت ۲۰ هکتار است که سالانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال در این نهالستان تولید میشود.
به گزارش پایگاه خبری طلیعه امید پرس؛ جواد زنگنه چهارشنبه ۲۴ مرداد ماه، در حاشیه بازدید خبرنگاران از این نهالستان، افزود: با آغاز اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، قرار است سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال تولید کند.
وی به تولید انواع گونه های سوزنی برگ و پهن برگ در نهالستان قدس اشاره و خاطرنشان کرد: سالیانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال از گونه های صنوبر ، سنجد ، بادام ، توت افرا زبان گنجشک داغداغان نارون و سرو نقره ای و خمره ای ارژن بادامک و سایر گونه ها که با شرایط اقلیمی و آب و هوایی استان سازگاری بیشتری دارند در این نهالستان کاشت و تولید می شود و نهال ها بطور رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد.
زنگنه با بیان اینکه ملایر به عنوان پایلوت تولید نهال، در پویش مردمی ” کاشت یک میلیارد درخت” در سطح کشور پیشگام است، افزود: در هر متر مربع از نهالستان قدس حدود ۱۰۰ نهال گلدان تولید میشود.
این مقام مسئول با بیان اینکه حفظ و گسترش پوشش جنگلی منطقه در اولویت کاری ما قرار دارد، افزود: بیشتر تولیدات نهالستان قدس در قالب کشت زمینی و گلدانی، گونههای درختان و نهالهایی هستند که کم آور بوده و با محیط سازگار هستند.
وی با اشاره به اینکه احیای بافت جنگلی در حوزه سد کلان، از کاشت درختان بلوط و داغداران خبر داد و گفت: از آنجایی که ملایر قطب چوب به شمار میرود و ما شهر جهانی انگور هستیم بنابراین یکی از سیاستهای کاری ما تولید درخت صنوبر در وسعت زیاد است.
زنگنه این اقدام را باعث کاهش قطع درختان تولید چوب و سودآوری فراوان دانست و گفت: درخت صنوبر بین ۵ تا ۷ سال قابل برداشت هست، کشت این گونه درختی هم کار زیست محیطی به شمار میرود، هم باعث کاهش گرمایش زمین و افزایش پوشش گیاهی شده و هم برای کشاورزان و باغداران سودآوری دارد، همچنین میزان تولید چوب در ملایر افزایش پیدا کرده و نیاز کمتری به واردات چوب خواهیم داشت.
این مقام مسئول با بیان اینکه در بحث تولید نهالها مختص فضای سبز شهری، همکاری نزدیکی با دهیاریها شوراهای اسلامی شهر و شهرداری داریم، گفت: از میزان یک میلیون و ۵۰۰ هزار اصل نهال تولیدی در نهالستان قدس، یک میلیون هسته آن نهال صنوبر است.
وی با بیان اینکه همچنین ما به سمت کشت گونه بادام شیرین سنجد و زبان گنجشک کم رفتهایم، افزود: در هفته منابع طبیعی ملایر نهالهای تولید شده به صورت رایگان در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه نهالهای تولید شده در ملایر به شهرهای دیگر استان همدان و استانهای همجوار مثل مرکزی، لرستان و کردستان صادر میشود، افزود: نهالستان قدس ملایر پایلوت تولید نهار در سطح استان همدان است و گونههایی چون توت، سنجد، زبان گنجشک ارغوان، پسته وحشی، بادامک، کاج، سرو و….در این محدوده تولید میشود که مورد توجه مردم نیز قرار گرفته و از این گونهها برای کاشت در منازل و باغات خود استفاده میکنند.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ملایر در بخش دیگری از سخنان خود اشاره به وجود دغدغههای فراوان در این حوزه، اظهار کرد: گرمایش زمین طی سال جاری بسیار بیسابقه بوده و کل جهان و ایران را درگیر کرده است، همین باعث شده بیماریهای جدید و نوظهوری پدید بیاید و جهان را دچار چالش کند.
زنگنه با بیان اینکه منابع طبیعی حوزههای تخصصی گوناگونی دارد، اظهار کرد: حدود ۸۰ درصد اراضی کشور جز منابع طبیعی محسوب میشوند و ما متاسفانه در حوزه جنگلداری تا حدودی دچار غفلت شدهایم.
وی با اشاره به اهمیت حفظ مراتع افزود مراتع باعث تولید اکسیژن شده از خشک شدن زمین جلوگیری میکنند، گفت: اما ما انسانها متاسفانه با ایجاد کارخانجات فراوان استفاده از خودروهای بیشمار میزان دی اکسید کربن را هر روز افزایش میدهیم که همین امر مخاطرات زیادی برای بشر دارد.
زنگنه با تاکید بر اینکه ما با از بین بردن پوشش گیاهی مفید ضربات جبران ناپذیریم به منابع طبیعی میزنیم و از سوی دیگر گونههای نامرغوب را افزایش میدهیم، اظهار کرد: انتظار داریم که شهروندان ملایری در “سامانه همیار طبیعت” عضو شوند و ما را در حفظ مراتع و منابع طبیعی مساعدت کنند.
این مقام مسئول در ادامه با بیان اینکه شهرستان ملایر در حوزه جلوگیری از ایجاد حریق جزو شهرستانهای موفق در سطح کشور هستیم، افزود: ما سه سال متوالی بدون حریق در مراتع ملایر را سپری کردیم، هرچند امسال سه مورد طریق به خاطر سهل انگاری اشخاص ایجاد شد که سریعا اقدامات راهبردی در این رابطه خاموش کردن آنها صورت پذیرفت.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری ملایر با اشاره به گسترش و پراکندگی اراضی منابع طبیعی، افزود: میانگین زمان رسیدن همکاران ما به محل حادثه و ایجاد حریق حدود ۲۰ دقیقه است، با این حال انتظار داریم روستاییان و شهروندان از هرگونه آتش افروزی شدیداً خودداری کنند.
■ خبرنگار: مهناز روزبهانی
// انتهای پیام //