گامی بلند به سوی شهرشدن “علیآباد دمق” / دومین جشنواره گردو و بادام علیآباد دمق؛ نمادی از شکرگزاری بر نعمات خدادادی
دومین جشنواره گردو و بادام روستای علیآباد دمق به همت دهیاری، شورای اسلامی روستا، بخشداری، فرمانداری، جهاد کشاورزی و سایر ارگانهای مرتبط در فضایی شاد و مفرح همراه با برپایی غرفههای متنوع عرضه مستقیم محصولات کشاورزی و صنایع دستی برگزار شد.
دومین جشنواره گردو و بادام روستای علیآباد دمق به همت دهیاری، شورای اسلامی روستا، بخشداری، فرمانداری، جهاد کشاورزی و سایر ارگانهای مرتبط در فضایی شاد و مفرح همراه با برپایی غرفههای متنوع عرضه مستقیم محصولات کشاورزی و صنایع دستی برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری طلیعه امید پرس؛ این جشنواره نمادی از شکرگزاری بر نعمت خدادادی گردو و بادوم در این منطقه بود و کشاورزان و باغداران در فضای صمیمی دورهم جمع شده بودند تا ثابت کنند عزم راسخ و دستان پینه بسته آنها چرخهای اقتصاد را در شهرها و کشور میچرخاند.
اهالی علی آباد ثابت کردهاند که میتوان در هر خانه، یک کارخانه ایجاد کرد و با عرضه مستقیم محصولات کشاورزی و باغی، نه تنها باعث رونق اقتصاد روستا شد بلکه تاثیر مهمی در بحث مهاجرت معکوس از شهر به روستا داشت.
حضور«سید اقبال واحدی» مجری شبکه یک سیما و اجرای موسیقی سنتی و محلی توسط گروه همراز جلوه ای خاص به این جشنواره داده بود، همچنین قسمتهایی از این برنامه از شبکه یک سیما به طور مستقیم پخش شد.
در این جشنواره از سوی دبیر کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی و اداره جهاد کشاورزی ملایر به ۱۰ تن از کشاورزان نمونه در بحث تولید بهترین گردو هر کدام مبلغ ۵۰۰ هزار تومان جایزه اهدا و با لوح تقدیر از این افراد تجلیل به عمل آمد.
دبیر کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در دومین جشنواره گردو و بادام علی آباد دمق، با اشاره به اینکه اهالی این روستا ۶۷ شهید گلگون کفن را تقدیم نظام و انقلاب کردهاند، افزود: مادران این روستا در دوران دفاع مقدس مردانه پشت جبهه کار پشتیبانی از رزمندگان را در بحث پخت نان و غذا به خوبی انجام دادند و از سوی دیگر ریش سفیدان علی آباد هر کدام با سابقه ماه ها حضور در جبهه، همچنان گمنام ماندهاند.
حجت الاسلام والمسلمین احد آزادیخواه با تاکید بر اینکه روستای علی آباد دمق پتانسیل و ظرفیت شهر شدن را دارد، از نمایندگان وزارت کشور حاضر در این جشنواره خواست تا پرونده شهرشدن روستای علی آباد را هرچه سریعتر به صورت قانونی پیگیری کنند تا در سال آینده شاهد شهرشدن این روستا باشیم.
وی تصریح کرد: در صورت شهر شدن علی آباد دمق، مدل مدیریتی در این منطقه تغییر کرده و مجموعه سازمان غیردولتی شهرداری با ردیف اعتباری برای پروژههای عمرانی در آن تعریف میشود و توسعه آن بر اساس استانداردهای شهرسازی اتفاق میافتد و علی آباد با مدیریت استاندارد شده شهری پیشرفت میکند.
■ علی آباد قطب تولید گردو و بادام در استان همدان
در ادامه بخشدار جوکار با بیان اینکه علی آباد، قطب تولید گردو و بادام در استان همدان به شمار میرود، گفت: این برند در این منطقه ناشناس بود اما به همت دهیاری و شورای اسلامی روستا سال گذشته و امسال جشنواره گردو و بادام به صورت باشکوه برگزار و توانمندی روستا در قالب غرفههای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی و باغی با تخفیف ویژه در معرض دید عموم قرار گرفت.
محمد فارسی خاطرنشان کرد: در کنار برپایی این جشنواره از بین ۴۰ کشاورزی که نمونه گردوی تولیدی باغ خود را به داوران عرضه کرده بودند، ۱۰ کشاورز به عنوان بهترین تولید کنندگان گردو شناسایی و معرفی شدند.
وی برپایی غرفههای متنوع برای عرضه مستقیم سوغات صنایع دستی محصولات کشاورزی و محلی در حاشیه این جشنواره را نشانه پتانسیل بالای اهالی روستای علی آباد دانست و افزود: این روستا، پرجمعیتترین روستای شهرستان ملایر است و ۶۷ شهید والا مقام را تقدیم نظام و انقلاب کرده است و امیدواریم سال آینده جشن «شهر شدن علی آباد» به صورت باشکوه برگزار شود.
■ برداشت سالانه ۳۴۵۰ تن گردو از باغات ملایر
مدیر جهاد کشاورزی ملایر نیز با بیان اینکه در سطح این شهرستان ۴۴۵۰ هکتار باغ گردو وجود دارد که به طور متوسط سالانه ۳۴۵۰ تن گردو از آن برداشت میشود، افزود: این محصول در بازار داخلی به فروش میرسد و امیدواریم بتوانیم بازارچههای محلی متفاوتی در سطح شهرستان برای عرضه گردو ایجاد کنیم.
یوسف کاکاوند اظهار کرد: بر اساس چارچوبهای هیئت داوران و کارشناس کارشناسان جهاد کشاورزی، ملاک انتخاب گردوی برتر گردویی است که از نظر کیفیت مغز به راحتی از پوست جدا شود، پوست نازکی داشته باشد، درخت بارگیری خوبی داشته و میزان مغز به کل گردو درصد بالایی را به خود اختصاص داده باشد، همچون مغز گردوی برتر باید کاملاً سفید بوده و هیچگونه آفتی نداشته باشد.
وی تصریح کرد: رعایت اصول باغداری، مبارزه با آفات و نگهداری مناسب باغ بعد از برداشت محصول در تولید محصولاتی با کیفیت بالا تاثیرگذار است.
■ علیآباد، روستایی تاریخی با قدمت ۳۰۰۰ ساله
در ادامه دهیار روستای علیآباد از توابع ملایر گفت: امسال دومین جشنواره بادام و گردوی علیآباد در روستای علیآباد از توابع بخش جوکار شهرستان ملایر با اجرای برنامه شاد و مفرح برگزار شد.
باقر هاشمی در گفتوگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه در برگزاری این جشنواره ارگانها و نهادهای مختلفی چون فرمانداری، بخشداری، جهادکشاورزی، اداره میراث فرهنگی، سپاه ناحیه ملایر، نیروی انتظامی و شورای اسلامی روستا با ما همکاری داشتهاند، افزود: جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی و گردشگران از اقصی نقاط کشور در این جشنواره شرکت کردند.
وی با اشاره به اینکه هر ساله در این روستا به علت وجود درختان گردو و بادام در اواخر شهریور و فصل برداشت این دو محصول، جشنواره زیبای گردو و بادام برگزار میشود، ادامه داد: در کنار برگزاری این جشنواره غرفههای متعددی شامل آش، گرده مغزی، کلوچه و نان محلی، محصولات کشاورزی، گردو و بادام، صنایع دستی و سوغات ملایر برپا میشود.
وی با اشاره به اینکه با توجه به فرهنگ دست نخورده و غنی علیآباد، این روستا در تعطیلات نوروز میزبان جشنواره بازی های بومی و محلی است، مطرح کرد: از غذاهای محلی آن میتوان از آش ثبت ملی شده «ماسوا»، آش سماق، آش اوماج، آش شله پتله، آش کاچی و خورشت فسنجان نام برد همچنین از سوغات این منطقه میتوان به گردو، بادام، عسل، سماق و نانهای محلی به ویژه نان گرده مغزی و کلوچههای محلی اشاره کرد.
هاشمی با تأکید بر اینکه روستای علیآباد قطب تولید گردو و بادام شهرستان ملایر به شمار میرود، اظهار کرد: علیآباد، روستایی تاریخی با قدمت ۳۰۰۰ ساله است که روی ویرانههای پنج روستا به علت حمله مغول بنا شده است.
وی اضافه کرد: این روستا، در گذشته منطقهای پیشرو در صنایع دوران خود بوده است و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شهر همدان و شرق شهر تویسرکان و ۳۵ کیلومتری شمال غربی ملایر قرار دارد. این منطقه که در دامنه کوهستان زیبای الوند به نگین سبز الوند معروف است، دارای آب و هوای کوهستانی و در زمستان، سرد و در تابستان معتدل است.
دهیار روستای علیآباد با بیان اینکه کهن دیار علیآباد، مهد پرورش بزرگان و نیکان و قطب تولیدکننده گردو و بادام به شمار میرود، گفت: این روستا با توجه به ارتفاع بالای خود و قدمت تاریخی، وجود چشمهسارها، درهها، رودها و کوه های سربه فلک کشیده، موقعیت جغرافیایی منحصربفردی دارد.
وی افزود: از جاذبههای فراوان تاریخی و گردشگری این روستا میتوان به کوههای کلاهقاضی شاهنشین بزرگ و کوچک، کوه دره غار، تپههای باستانی خانه قلاجوقه، تکیه، آبشارهای کوچک و بزرگ (در زبان محلی چرچره کوچک و چرچره بزرگ) و درههای گردو، زرشک، دره غار، پل قدیمی قاسمآباد، امامزاده ساره خاتون و مقبره آقا میربزرگ و وجود غاری منحصربفرد در دامنه کوهی به همین نام در پنج کیلومتری روستا اشاره کرد.
رئیس میراث فرهنگی ملایر نیز یکی از ظرفیتهای توسعه گردشگری شهرستان را بحث کشاورزی دانست و افزود: در این راستا هشت «باغ گردشگری کشاورزی» ایجاد شده است.
ابراهیم جلیلی با تاکید بر اینکه از احداث خانههای بوم گردی در روستاها حمایت کامل میکنیم، افزود: تاکنون پنج خانه بوم گردی در سطح شهرستان ملایر احداث شده که رونق اقتصادی خوبی دارند.
معاون برنامهریزی ملایر نیز با بیان اینکه ما در سال جاری با تنوع برگزار برگزاری جشنوارههای گوناگون در سطح شهرستان مواجه شدهایم، افزود: این جشنوارهها نقش مهمی در معرفی محصولات باغی در سطح کشور داشتهاند.
داریوش صفاری اظهار کرد: دومین جشنواره گردو و بادام علی آباد دمق گام مثبتی در راستای صادرات این محصول به اقصی نقاط کشور است.
گفتنی است در پایان مراسم طبق بررسی هیئت داوران به ۱۰ نفر از کشاورزان نمونه که بهترین تولید گردو را داشتند لوح تقدیر و جایزه ۵۰۰ هزار تومانی از طرف دفتر حجت الاسلام احد آزادیخواه نماینده مردم ملایر و اداره جهاد کشاورزی اهدا شد، این کشاورزان نمونه شامل نصرت الله عیوضی، مصطفی سروش، علی امینی، محمد نادری علی آبادی، محسن محسنی، علی غفاری، قاسم رضایی، نبی الله طاهری و ابوالحسن باقری بودند.
■ خبرنگار: مهناز روزبهانی
// انتهای پیام //