طلیعه سخن / اهمیّت انتخابات در نظام اسلامی
■ حجت الاسلام والمسلمین دکتر علیمحمد عبداللهی ■ مدیرمسئول
بر کسی مخفی نیست که یکی از اساسیترین افتخارات جمهوری اسلامی، پایبندی به دموکراسی واقعی، تئوری و راهبرد مردم سالاری دینی است. اگر در دنیای امروز مراجعه به رأی مردم و اصل دموکراسی، بیشتر تشریفاتی و اغلب به پوششی برای دستیابی به قدرت و ثروت شباهت دارد. ولی در نظام برخاسته از انقلاب شکوهمند اسلامی و اراده ملت غیور ایران…
■ حجت الاسلام والمسلمین دکتر علیمحمد عبداللهی ■ مدیرمسئول
بر کسی مخفی نیست که یکی از اساسیترین افتخارات جمهوری اسلامی، پایبندی به دموکراسی واقعی، تئوری و راهبرد مردم سالاری دینی است. اگر در دنیای امروز مراجعه به رأی مردم و اصل دموکراسی، بیشتر تشریفاتی و اغلب به پوششی برای دستیابی به قدرت و ثروت شباهت دارد. ولی در نظام برخاسته از انقلاب شکوهمند اسلامی و اراده ملت غیور ایران که مبتنی بر اصول و ارزشهای مکتبی و دینی است؛ مراجعه به رأی مردم، در محوریترین موضوعات مرتبط با نظام و حاکمیت، یک آرمان و باوری عمیق و پشتوانهای برای خدمت صادقانه فرزندان ملّت تلقی میگردد. و لذا انتخابات همواره آرزوی مردم و حاکمیت بوده و با تمام عشق و انگیزه به استقبال آن می روند.
به گونهای که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، به طور میانگین هر دو سال یکبار شاهد شکوه این پدیدۀ محوری در تعیین سرنوشت جامعه و مردم در سطح کشور بودهایم. انتخابات؛ به منزله نسیمی است که فضای جامعه را تغییر میدهد و حال و هوای تازه و امید به آیندهای بهتر، به بدنه اجتماع میبخشد.
مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه و والایی برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیمگیریها، قانونگذاریها و برنامهریزیهاست و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد. مجلس، پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی مردم در تصمیمگیریها و مظهر اراده ملی است.
درباره قداست، اهمیت و جایگاه حساس و سرنوشتساز مجلس و نقش آن در صلاح و فساد جامعه و کشور و نظارت بر کارها و اصلاح امور و برخورد قاطع و دلسوزانه با مسائل کشور، اصول مصرّح در قانون اساسی در مورد مجلس، بیانات رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی «رحمت الله علیه» و بیانیهها و سخنان رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله خامنهای «مدظلهالعالی»، بهترین دلیل و گواه است.
■ کارکردهای انتخابات
انتخابات در نظام مردمسالار کارکردهای ممتازی دارد که اهمیت انتخابات و ضرورت توجه به آن را بیش از پیش آشکار میکند. در مروری سطحی به مسأله میتوان موارد زیر را به منزله أهمّ کارکردهای انتخابات برشمرد:
1ـ سازماندهی انتخابات واقعی با افزایش مشارکت و گسترش رقابت سیاسی بین گروههای مختلف سیاسیـ اجتماعی، بستری مناسب برای رقابت تشکّلهای موجود در جامعه به وجود میآورد و حتی شرایط و زمینههای لازم برای ظهور گروههای جدید سیاسیـ اجتماعی فراهم میشود. بر این اساس، انتخابات به منزله عرصه مبارزه در رقابت گروهها با بسط علایق سیاسی در بین آحاد مردم، آنها را با حقوق سیاسی خودشان آشنا کرده و باور شهروندان را به رعایت ارزشهای مردمسالارانه تقویت میکند. از سوی دیگر، رقابت مسالمتآمیز بین گروههای سیاسی را برای تصاحب قدرت نهادینه کرده و موجب تقویت آنها میشود.
2ـ برگزاری انتخابات مشارکتآمیز و رقابتی، احساس مسئولیت نظام در مقابل خواستهای جامعه را افزایش میدهد.
3ـ انتخابات و فضای شور رقابتی پیش از آن موجب افزایش آگاهیهای سیاسیـ اجتماعی مردم شده و فضای مناظرات تبلیغاتی نامزدها، زمینه آگاهی مردم از وضعیت کشور در حوزههای مختلف را فراهم میآورد.
4ـ انتخابات عالیترین مظهر حضور مردم در عرصه سیاسی و مهمترین مجرای تحقق حاکمیت مردم است. نظام مردمسالار نظام حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش، نظام داشتن حکومتی برخاسته از مردم و پاسخگو در برابر مردم است.
5ـ انتخابات فرصتی است برای مردم که نظر خودشان را نسبت به شیوه حکومت و مدیریت یک دولت ابراز کنند و اگر نسبت به آن نارضایتی داشته باشند، کسی یا گروهی دیگر را که مناسبتر و با کفایتتر میشناسند، جایگزین کنند. بدین وسیله سیستم سیاسی رو به اصلاح و بهبودی و تکامل تدریجی پیش میرود.
6ـ یکی از مهمترین کارکردهای انتخابات، قاعدهمند کردن انتقال قدرت سیاسی از گروهی به گروه دیگر است. فقدان قاعدهای برای انتقال و توزیع قدرت سیاسی و مسئولیت اداره جامعه، مصائب سیاسی گوناگونی به دنبال میآورد. انتخابات به گروههایی که برای تصاحب قدرت سیاسی رقابت میکنند، تضمین میدهد که بهترین راه و شیوه کسب قدرت، حضور در انتخابات است. کسب قدرت از راه انتخابات ضمن دارا بودن مشروعیت لازم از سوی مردم، مسالمتآمیزترین شیوه در رسیدن به اریکه قدرت است.
7ـ انتخابات زمینههای لازم برای چرخش نخبگان و دگرگونی در بخشهایی از گروه حاکمه را به طور مستمر فراهم میکند. در یک نظام مردمسالار قدرت در چرخش است و به طور مداوم دست به دست شده و هیچ کس برای همیشه از دستیابی به قدرت محروم نمیشود.
8ـ در نهایت مهمترین کارکرد ویژه انتخابات و مشارکت سیاسی مردم، خنثیسازی توطئهها و تهدیدات دشمنان است که در عین حال موجب افزایش اقتدار نظام و امنیت ملی کشور شده و پیامدهای مثبت منطقهای و بینالمللی برای هر نظام سیاسی خواهد داشت.
و بالأخره آنچه که برای مردم در این انتخابات و همه گزینشهای ملی و انتخاباتها مهم میباشد، این است که سطح کارآمدی نظام اسلامی روزبهروز ارتقاء پیدا کند؛ بر این اساس امیدواریم انتخابات پیشرو، علیرغم همه القائات و شبهه افکنی-ها و فتنهگری دشمنان داخلی و خارجی برای دلسرد کردن توده های مردم، با شور توأم با شعور و بصیرت و آگاهی عمیق مردم فهیم و غیور ایران اسلامی همراه گردیده و برای همیشه بدخواهان ایران و ایرانی را مأیوس و بدینسان عظمت ایران اسلامی را به رخ جهانیان بکشند؛ انشاالله تعالی.
والسّلام علیکم و رحمه الله و برکاته