رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری تشریح کرد: از تلاش برای نجات درختان چنار تا کاشت ۱۰هزار اصله نهالِ متنوعِ جایگزین
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری ملایر با اشاره به اینکه شهر ملایر از نظر وسعت و سرانه فضای سبز در منطقه غرب کشور جایگاه بالایی دارد، افزود: سرانه فضای سبز ملایر ۲۲ متر مربع است.
ملایر – پایگاه خبری طلیعه امید پرس: رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری ملایر با اشاره به اینکه شهر ملایر از نظر وسعت و سرانه فضای سبز در منطقه غرب کشور جایگاه بالایی دارد، افزود: سرانه فضای سبز ملایر ۲۲ متر مربع است.
مهندس مهدی بهرامی در نشست خبری با اصحاب رسانه درخصوص بررسی وضعیت فضای سبز شهری و مشکلات درختان چنار، افزود: با توجه به وجود ۳۷۰ هکتار فضای سبز در این شهر قطعاً حفظ و نگهداری این فضا تلاش مضاعفی را میطلبد.
وی با اشاره به اینکه همکاران ما یک تیم کارشناسی با گرایشهای مختلف و تخصصی در حوزه کشاورزی و فضای سبز هستند، اظهار کرد: ۹۰ درصد همکاران ما دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر در رشتههای مرتبط با فضای سبز هستند.
بهرامی با اشاره به اینکه ما در سال ۱۳۹۰ ، ۱۱ حلقه چاه داشتیم، گفت: به مرور زمان به دلیل کاهش بارندگیها و کاهش سطح آبهای زیرزمینی، شش حلقه چاه خشک شد و در حال حاضر تنها ۵ حلقه چاه برای آبیاری داریم که آنها نیز با کاهش دبی مواجه شدهاند و از نظر ذخایر آبی وضعیت مناسبی ندارند.
این فرد مسئول ادامه داد: به دلیل کاهش سطح بارندگیها در برخی مناطق مثل قسمت بالای دریاچه کوثر و شهرک ولیعصر، حداکثر دور آبیاری درختان ۱۰ روز یکبار می باشد.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ملایر با بیان اینکه از سال ۱۳۸۲ اولین علایم زردی چنارها در ملایر مشاهده شد، افزود: مشکل خزان زودرس درختان چنار در اقصی نقاط کشور وجود دارد و یکی از دلایل اصلی آن کاهش سطح آبهای زیرزمینی است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۸۰ هزار اصله درخت در سطح شهر ملایر داریم که ۶۰ هزار اصله آنها چنار هستند، اظهار کرد: از آنجا که تعداد چنارها بسیار زیاد است مشکلات و زرد شدن این درختان بیشتر نمود پیدا میکند.
بهرامی ادامه داد: برای رفع این مشکل کارشناسان ما از شهر شیراز و سایر شهرها بازدید داشتند و از تجربیات آنها استفاده کردیم، در این راستا همه کارشناسان بر موضوع اهمیت تغذیه در رفع مشکل درختان چنار تاکید داشتند به همین منظور نظریات اساتید را در سالهای اخیر اجرا کردهایم اما هنوز نتیجه کامل دریافت نشده است.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ملایر خاطرنشان کرد: مشکل درختان چنار به چند دلیل عمده برمیگردد که شامل تغییرات اقلیمی، گرم شدن هوا، کاهش شدید سطح آبهای زیرزمینی منطقه و قلیایی شدن خاکها است.
وی با تاکید بر اینکه چنار نسبت به گرما بسیار حساس است و گرمای بالای ۴۰ درجه را تحمل نمیکند، افزود: درختان چنار سرما دوست و آب دوست هستند، از سوی دیگر ما آب و خاک شهر ملایر را آزمایش کردهایم، از برگهای درختان نمونهبرداری شده و هیچ مورد خاصی مشاهده نشده است.
بهرامی با اشاره به اینکه برای رفع مشکلات درختان چنار اقدام به برداشتن سنگ فرشهای اطراف درختان کردهایم، افزود: از سال ۱۳۹۵ کودهایی را به خاکهای اطراف درختان چنار اضافه کردهایم، آنالیز برگها انجام شده است و اساتید مرکز تحقیقات هستهای کرج، همچنین اساتید دانشگاههای همدان، شیراز، اراک و تهران از وضعیت چنارهای ملایر بازدید داشتند.
وی افزود: ایجاد “چال کود” به منظور تغذیه مناسب درختان چنار به وسیله کودهای شیمیایی و حیوانی انجام شده است و تاثیر مثبتی بر درختان چنار پارک سیفیه داشته است، از سوی دیگر بتنهای اطراف درختان را برای تهویه و تغذیه مناسب و آبرسانی به ریشه برداشتهایم.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰ سال است که کار تخصصی بر روی درختان چنار ملایر انجام نشده است، از این رو به نتیجه رسیدن نیازمند گذر زمان است، همچنین محلولپاشی درختان چنار سطح شهر با هدف رفع کمبود مواد غذایی هرساله در چند نوبت انجام میشود.
بهرامی اظهار کرد: یک طرح پژوهشی با همکاری دانشگاه ملایر در حال انجام است و در هر فصل متناسب با شرایط جوی و اقلیمی اقدامات کارشناسانهای را در حوزه فضای سبز ملایر انجام میدهیم که به طور شاخص در حال حاضر در بلوار آیت الله میرشاهولد این طرح در حال اجراست.
این فرد مسئول با اشاره به اینکه درخت چنار با اقلیم منطقه ملایر سازگار نیست و ما مجبوریم برای حفظ فضای سبز درختان جایگزین را بکاریم، افزود: به همین منظور ما ۱۰ هزار اصله نهالهای متنوع را در سطح شهر و بلوارها کاشتهایم که عمدتاً درختان بومی منطقه شامل زبان گنجشک، زیتون تلخ و… هستند.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ملایر با بیان اینکه کمیته تحقیق و مطالعه سازمان، بر روی تمام تصمیمات و اقدامات ما نظر میدهند، گفت: قطع درخت در سطح شهر فقط با نظر کمیسیون ماده ۷ قطع اشجار امکانپذیر است و اگر کسی مجوز نداشته باشد قطعاً به دادستانی معرفی شده و تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد.
بهرامی با اشاره به اینکه درختانی که سنشان بالاست، جابجایی آنها ریسک بالایی دارد، افزود: تلاش کردهایم وظیفه ذاتی سازمان یعنی حفظ، نگهداری و گسترش فضای سبز شهری را به خوبی انجام بدهیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه فرهنگسازی در زمینه حفظ و نگهداری از درختان یکی از اولویتهای کاری ما بوده و هست، افزود: در این زمینه طرحهای خاصی را در مدارس انجام دادهایم که شامل گلکاری و درخت کاری و کاشت نهال است.
بهرامی به اجرای طرحهای “مدرسه سبز” و “همکاران کوچک، همیاران سبز” با حضور دانشآموزان اشاره کرد و گفت: هرس و سمپاشی درختان مقابل منازل و املاک به صورت رایگان توسط سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری انجام میشود و در این زمینه شهروندان باید ضمن مراجعه حضوری به سازمان، درخواست کتبی بدهند.
■ گونه چنار در سطح کشور رو به زوال است
در ادامه معاون خدمات شهری شهرداری ملایر با اشاره به اینکه گونه درختان چنار در سطح کشور رو به زوال است، افزود: درخت چنار یک گونه آبدوست است که در خاکهای متمایل به اسیدی رشد میکند و به نظم آبیاری بسیار حساس بوده و باید مرتب آبیاری شود.
مجتبی داوری با اشاره به اینکه طی سالهای گذشته منابع آبیاری و آبهای سطحی و جاری در شهر ملایر بسیار زیاد بود و درختان کاملاً آبیاری میشدند، افزود: اکنون به دلیل تغییرات اقلیمی و شرایط خاص آب و هوایی و خشکسالی فراوان، دیگر امکان کاشت درخت چنار در شهرها نیست.
وی خاطرنشان کرد: درختان چنار گونههای بسیار مناسبی هستند، سایه اندازی خوبی دارند و حتی به دلیل جذب آلودگی هوا میتوانند مفید باشند، اما تغییرات اقلیمی سبب شده است در شهرهای مختلف به این نتیجه برسند که درختان جدید را جایگزین درخت چنار کنند.
داوری با اشاره به اینکه در حال حاضر تمام تلاش سازمان فضای سبز شهرداری ملایر حفظ درختان چنار است، افزود: در این راستا اساتید دانشگاهی و اعضای هیئت علمی از مراکز مختلف کشور کمکحال ما بوده و هستند و بارها از وضعیت درختان چنار بازدید میدانی داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه کاشت درخت چنار در ملایر ممنوع شده است ، افزود: از سوی دیگر ما نمیتوانیم فقط روی “کاشت تکگونه” کار کنیم؛ چراکه اگر آن گونه نیز دچار آفت شود قطعاً تهدید جدی برای فضای سبز شهری محسوب میشود، بنابراین ما باید روی تنوع گیاهی و کاشت درختان متفاوت و سازگار با محیط و فضای سبز شهری ملایر کار کنیم تا وسعت و گسترش این فضا، دچار مشکل نشود.
معاون خدمات شهری شهرداری ملایر تصریح کرد: افزایش دما در سالهای اخیر فشار زیادی را روی حیات گونههای گیاهی داشته است، از جمله آن میتوان به بروز “آفت فیتیله نارنجی” که عامل اصلی زوال درختان چنار است، اشاره کرد.
وی با بیان اینکه ما در مجموعه شهرداری حساسیت جدی بر روی حفظ و گسترش فضای سبز شهری داریم، افزود: به همین منظور اقدامات راهبردی و علمی فراوانی طی سالهای اخیر در حوزه فضای سبز شهری انجام دادهایم.
داوری با بیان اینکه سطح و وسعت فضای سبز ملایر نسبت به شهرها و استانهای همجوار خیلی بالاتر است، افزود: همین امر فشار مضاعفی را برای حفظ فضای سبز شهری به ما تحمیل میکند، از سوی دیگر در سالهای اخیر روش آبیاری سنتی را به آبیاری مکانیزه تغییر دادهایم که سبب شده ۷۰ درصد میزان مصرف آب کاهش پیدا کند و متناسب با نیاز گیاهان و درختان، آبیاری فضای سبز انجام شود.
این فرد مسئول با اشاره به اینکه با کاشت درختان میوه در سطح شهر مخالف نیستیم ، تاکید کرد : ملایر شهر جهانی انگور است و ما میتوانیم در سطح پارکها از کاشت انگور استفاده کنیم، همچنین یک باغ انگور در مجموعه مینی ورلد ایجاد شده است.
داوری خاطرنشان کرد: کاشت درختان میوه ضوابط و قوانین خاص خودش را دارد به همین دلیل ما برای جلوگیری از بروز تصادفات و حوادث ناگوار و همچنین حفظ جان شهروندان از کاشت درختان میوه در بلوارها و معابر شهر خودداری میکنیم.
وی یادآورشد: طرح جامع فضای سبز ملایر به مشاور داده شده تا تصمیم نهایی در این زمینه گرفته بشود، همچنین با کسانی که اقدام به قطع اشجار کنند در چارچوب قانون برخورد صورت میگیرد.
حامد چهادرولی عضو شورای شهر ملایر نیز اظهار کرد: در بحث کمیسیون ماده ۷ و بحث قطع اشجار، پروندههای زیادی به کمیسیون ارجاع داده میشود.
وی افزود: از تمام پروندهها و سوژهها در بحث کمیسیون ماده ۷ بازدید میکنیم از سوی دیگر تمام درخواستها برای قطع درختان بررسی میشود و از آنجا که بر روی حفظ فضای سبز شهری بسیار حساس هستیم، فقط با تعداد انگشت شماری از درخواستهای قطع درختان موافقت میکنیم که جان شهروندان را تهدید میکنند.