امام خمینی(ره)؛ حقیقتی همیشه زنده که ماندگار شد
قریب شصت سال از شروع نهضت انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) میگذرد؛ طی این سالها تحولات مهمی به وقوع پیوسته که مداقه در آن رسالتی بزرگ برای همه دلدادگان به امام و انقلاب است.
یادداشت از: مهناز روزبهانی- خبرنگار
قریب شصت سال از شروع نهضت انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) میگذرد؛ طی این سالها تحولات مهمی به وقوع پیوسته که مداقه در آن رسالتی بزرگ برای همه دلدادگان به امام و انقلاب است.
به گزارش پایگاه خبری طلیعه امید پرس؛ از شروع مبارزه با طاغوت و تحمل مرارتها در جریان مبارزه تا پیروزی در بهمن ۵۷ و بازگشت ظفرمندانه به میهن، از تاسیس نظام نوین سیاسی تا یک دهه تجربه رهبری، از رحلت ایشان با آن تشییع جنازه میلیونی و بیعت مردم با خلف ایشان تا به امروز، هر کدام از خاطرات انقلاب اسلامی را که مرور میکنیم در خود حاوی پیامهای آموزندهای برای ملت بزرگ ایران است. گو اینکه هنوز “حضرت روحالله” زنده و در میان ماست.
ایدئولوژی حضرت امام(ره) در تمام دوران حیات مبارکشان چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و دوران سخت مبارزه و چه بعد از پیروزی انقلاب و حکمرانی الهیگونهاش بر دو محور اساسی استوار بود؛ محورهایی که به مثابه دو رکن رکین مکتب امام خودنمایی میکند و رمز کامیابی و پیروزیهایش را میتوان در دو محور خلاصه کرد؛
■ محور اول: “اسلام به مثابه ایدیولوژی کارآمد”
امام خمینی(ره) به عنوان مجتهدی مسلم و فقیهی مبارز، بر این اعتقاد بود که «اسلام و حکومت اسلامی پدیدهی الهی است که با بهکاربستن آن سعادت فرزندان خود را در دنیا و آخرت به بالاترین وجه تأمین میکند و قدرت آن دارد که قلم سرخ بر ستمگریها و چپاولگریها و فسادها و تجاوزها بکشد و انسانها را به کمال مطلوب خود برساند و از هیچ نکته ولو بسیار ناچیز که در تربیت انسان و جامعه و پیشرفت مادی و معنوی نقش دارد فروگذار ننموده است و موانع و مشکلات سر راه تکامل را در اجتماع و فرد گوشزد نموده و به رفع آن کوشیده است».
■ محور دوم: “مردمی بودن”
حضرت امام(ره) از بدو شروع نهضت تا پیروزی انقلاب اسلامی و تا آخرین لحظات عمر مبارکشان بر این طریق گام برداشت که بدون حضور مردم و همراهی مردم هیچ حرکتی به پیروزی نخواهد رسید. با مردم بودن و مردمی بودن رمز واقعی موفقیتهای امام در فایقآمدن بر بحرانها بود، بدون تردید اگر حضور مردم و همراهی آنان نبود هیچ کدام از تحولات سرنوشتساز این سالها رقم نمیخورد، همانگونه که میفرمود: اگر مردم پشتیبان یک حکومتی باشند، آن حکومت سقوط ندارد.(صحیفه نور/ جلد ۷، ص۲۵۳)
حضرت امام خمینی در پاسخ به سوال “اوریانا فالاچی” خبرنگار سرشناس ایتالیایی که پرسیده بود ایران در دست شماست، میخواهید چه کنید؟ فرموده بودند: «ایران در دست من نیست، در دست ملت است و ملت هم کسی که خدمتگزار باشد و مصالحشان را بخواهد، با آزادی مطلق به او ممکن است رو بیاورند.» (صحیفه نور، ج۱۰، ص۹۱)
■ ایمان؛ اصلیترین دلیل ماندگاری امام خمینی(ره)
باید اذعان داشت با وجود گذشت ۳۴ سال از رحلت امام خمینی(ره)، شخصیت برجسته ایشان هنوز ناشناخته مانده و جهان اسلام در شناخت شخصیت او ناتوان است.
“ایمان” اصلیترین عامل نهضت و دلیل ماندگاری امام راحل بود و ایمان به هدف، سبب ماندگاری و جاودانه بودن امام خمینی(ره) شد.
امام در فراز پایانی وصیتنامه الهی-سیاسی خود نوشتهاند: “با دلی آرام و قلبی مطمئن و ضمیری امیدوار به فضل خدا، از خدمت خواهران و برادران مرخص و به سوی جایگاه ابدی سفر میکنم و به دعای خیر شما احتیاج مبرم دارم… و از ملت امیدوارم با قدرت و تصمیم اراده به پیش روند و بدانند که با رفتن یک خدمتگزار در سدّ آهنین ملت خللی حاصل نخواهد شد که خدمتگزاران بالا و بالاتر در خدمتند و الله نگهدار این ملت و مظلومان جهان است.”
هنوز هم در آمریکا، در اروپا، در آسیا و در آفریقا درباره امام و انقلاب او هر روزه مطلب نوشته و در کرسیها به بحث گذاشته میشود. یکی از سادات تبعه عربستان سعودی که در ایرلند امام جماعت یک مسجد بود، درباره ادامه تاثیرات حضرت امام بر مراکز فکری و سیاسی دنیا، گفت: “شما کافی است اسم «خمینی» را در گوگل سرچ کنید خواهید دید که هر سال نسبت به سال قبل، چند برابر شده است و این رشد توجه به بنیانگذار انقلاب را نشان میدهد.”
در تاریخ چند صدساله ایران، شخصیتی با درجه محبوبیت امام وجود نداشته و این یک مورد ویژه است، بررسیها نشان میدهد در جهان انقلابها و شبهانقلابها، به فاصله چند سال پس از پیروزی، از بین رفتهاند، اما “انقلاب اسلامی ایران” از این حیث کاملا استثنائی است.
دلیل آن اولا دین، ثانیا رهبری و ثالثا مردم ایران است؛ در این انقلاب، رهبری حضرت امام، دینی بود و امام خمینی از طریق یک ایدئولوژی جهانی-اسلامی، ایران را در خط مقدم جبههای بینالمللی قرار دارد.
نکته بیبدیل دیگر این است که پس از ارتحال حضرت امام، مقام معظم رهبری بیش از هر کسی برای ادامه راه و رسم و نام امام عزیز، تلاش داشتهاند و اگر پاسداری از خط و راه امام توسط ایشان، دنبال نمیشد، در ایران هم امکان تکرار سرنوشت رهبران انقلابهای دیگر وجود داشت.
امام خمینی نه تنها در وجدان مسلمین بلکه حتی در وجدان جوامع مذهبی دیگر هم باقی مانده و از جمله هنوز در میان مسیحیان جایگاه برجستهای دارد، انقلاب ایران از همان آغاز به شدت مورد توجه ارباب کلیسا و به خصوص پیروان مسیحیت بود و در واقع گرایش بیشتر مسیحیان به مسایل دینی را در پی داشت و این موضوع کلیساها را از غربت و کسادی خارج کرد، امام خمینی بدون تردید در عرصه کلان سیاست بینالملل باقی میماند و تاثیر خود را بر تحولات عظیم جهانی حفظ خواهد کرد.
■ مقیدترین انسان عصر خود
پیامبر اسلام(ص) میفرمایند: “عالمان وارثان پیامبران الهی هستند” و در این شکی نیست که یکی از مصادیق قطعی این روایت حضرت امام راحل هستند که در طول دوران حیات مبارکشان آینه تمامنمای اخلاص و اخلاق و تعهد و تدین بودهاند و چنان به مسائل شرعی تقید داشتهاند که حتی کوچکترین انحراف از احکام و واجبات را برنمیتابیدند و تحمل نمیکردند و خودشان به مسائل بسیار ریز و کوچک عنایت خاصی داشتند و در زندگی فردی و خصوصیشان مقیدترین انسان بودند، خاطرات دوران حیات مبارکشان مهمترین دلیل بر رعایت احکام و واجبات و پرهیز از محرمات در زندگیشان است.
■ بیدارگر بشریت بود
حضرت امام(ره) با مبارزه بسیار طاقت فرسا با مستکبران عالم و ستمگران بین الملل و عمال آنان تقویت دینی و اسلامی را به جوامع اسلامی باز گرداند و در این مسیر نه تنها ارزشهای اسلامی و دینی و معنوی را زنده کرد بلکه همه بشریت را از خواب غفلت بیرون آورد، بسیاری از مراکز دینی و ایمانی و معنوی که در جهان بیرونق شده بود، رونق تازه گرفت و در واقع میتوان گفت امام یعنی اسلامگر اسلام و ارزشهای اخلاقی و دینی و معنوی در جهان معاصر و امروز همه حرکتهای رهاییبخش و همه نهضتهای بیداری اسلامی مرهون مجاهدت و مبارزه سرسختانه حضرت امام و یاران باوفای ایشان از جمله حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای(مدظلهالعالی) است.
بدون تردید امام خمینی(ره) حیات دوباره به اسلام و اندیشههای الهی داد و امروز این پرچم بر دوش یار و مریدِ مخلصِ امام، مقام معظم رهبری است.
یادداشت از: مهناز روزبهانی- خبرنگار